اثرکاربرد میکروارگانیسم های حل کننده های فسفات و گوگرد و محلولپاشی با عنصر روی(Zn) بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا

نوع مقاله: علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد

2 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بروجرد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، بروجرد، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر کاربرد کودهای بیولوژیک باکتریایی حل کننده ی فسفر و گوگرد و محلولپاشی عنصر روی بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا رقم TMSپژوهشی در سال 1389 در شهرستان الشتر استان لرستان اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی شامل عامل محلولپاشی روی در دوسطح صفر و 5/1 در هزار، کاربرد باکتری حل کننده فسفر در دوسطح کاربرد و عدم کاربرد و تیمار باکتری حل کننده گوگرد در دوسطح کاربرد و عدم کاربرد که با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. پس از رسیدگی ارتفاع بوته، تعداد گره، تعداد غلاف در هر گیاه، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد پروتئین و روغن دانه تعیین گردیدند. بالاترین عملکرد دانه به میزان 4/4109 کیلوگرم در هکتار در اثر کاربرد تیمار ترکیب کود زیستی گوگرد و فسفر حاصل گردید. حداکثر درصد پروتئین دانه به میزان 76/31 % با مصرف تیمار کودی محلولپاشی روی و گود زیستی گوگرد به دست آمد. عملکرد دانه با عملکرد پروتئین دانه، تعداد غلاف و وزن هزار دانه رابطه مستقیمی نشان     می دهد.

کلیدواژه‌ها


1- امامی،ع. 1٣٧٥. روش های تجزیه گیاه. نشریه فنی شماره ١٨٢. چاپ اول. مؤسسه تحقیقات خاک و آب. تهران.

2- بصیری،ع. 1372. طرح‌های آماری در علوم کشاورزی. انتشارات دانشگاه شیراز. 595 صفحه.

3- خواجهپور، م. 1371. اصول و مبانی زراعت. انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه صنعتی اصفهان. 412 صفحه.

4- خواجه حسینی، م.1370.بررسی اثرات کشت مخلوط ارقام سویا در تراکم های مختلف بر کیفیت، عملکرد و اجزای عملکرد پایان نامه کارشناسی ارشد زراعت.دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد.

5- ضیائیان،عوم. ج. ملکوتی. 1377. بررسی اثر کودهای محتوی عناصر ریزمغذی و زمان مصرف آن‌ها در افزایش تولید بذر، نشریه علمی پژوهشی مؤسسه تحقیقات خاک و آب. ویژه‌نامه مصرف بهینه کود. جلد 12. شماره1.

6- کریمیان،ن.١٣٧٣.اثر باقیماندة سولفات روی بر فرم های شیمیائی روی در خاک و رابطة بین این فرم ها با جذب روی توسط گیاه.گزارش طرح پژوهشی معاونت ثژوهشی دانشگاه شیراز. شمارة ٨١. شیراز.

7- کوچکی،ع. 1364. اصول زراعت در مناطق خشک (غلات، حبوبات، گیاهان صنعتی و گیاهان علوفه‌ای) انتشار جهاد دانشگاهی مشهد.

8- گزارشعلمیتحقیقاتدانههایروغنی. 1351. مؤسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج. وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.

9- ملکوتی،م. ج. 1378. کشاورزی پایدار و افزایش عملکرد با بهینه‌سازی مصرف کود در ایران. نشر آموزش کشاورزی. 279 صفحه.

10- هاشمیدزفولی،اکوچکی،عوبنایاناول،م. 1374. افزایش عملکرد گیاهان زراعی. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، 287 صفحه.

11- یزدی­صمدی، ب و عبدمیشانی، س.1370. اصلاح نباتات زراعی، انتشارات مرکزنشر دانشگاهی. چاپ اول.

12- Alloway, B. J. 2003. Zinc in soil and crop nutrition. International Zinc Assocation, 114p.

13- Anandham, R. and Sridar, R. 2004. Use of Sulfur Bacteria for Increased Yield and Oil Content of Groundnut. In: Biofertilizers Technology, Kannaiyan, S., K. Kumar and K. Govindarajan (Eds.). Jodhpour, Scientific Publishers, India, pp: 365-371.

14- Attia‚ M. 1999. The  efficiency  improvements  of  mineral  fertilizers  used  and maize  yield  by  arbuscular  mycorrhizal  fungh  and  plant-promoting rhizobacteria.  Anals  of  Agricultural  Science. Cairo ‚ 44:41-53.(m a t 6).

15- Attoe, O. J. and Olsen, R. A. 1966. Factors affecting the rate of oxidation of elemental sulfur and that added in rock phosphate sulfur fusion. Soil Sci. 101: 317-324.

16- Biswas. B. C. and Prasad, N. 1991. Importance of nutrient interactions in crop production. Fert. News 36 (7), 43-57.

17- Brown, P. H., Cakmak, I. and Zhang, Q. 1993. Form and function of zinc in plants, In: Robson, A.D. (ed.). Pp: 93-106.

18- Grishin, S. I., Skakun, T. O., Adamov, E. V., Polkin, S. I., Kovrov, B. G., Denisov, G.V. and Kovalenko, T. F. 1985. Intensification of bacterial oxidation of iron and sulfide minerals by a T. ferrooxiduns culture at a high cell concentration. p. 259-265In: G. I. Karavaiko and S. N. Groudev (ed.), Proc. Int. Sem.,modern aspects of microbiological hydrometallurgy. ProjectsGKNT, Moscow

19- Gamalero ‚ E., Trotta‚ A.‚ Massa‚ N.‚ Copetta‚ A. ‚Martiontti‚ M. G. and Berta‚ G. 2004. Impact  of  two  fluorescent  pseudomonades  and  an  arbuscular mycorrhizal fungus on tomato plant growth, root architecture and p acquisition.Mycorrhiza, 14:185-192.

20- Haq M. U. and Mallarino, A. P. 2005.Response of Soybean Grain Oil and ProteinConcentrations to Foliar and Soil Fertilization.Agron. J ; 97(3): 910 - 918.

21- Hernandez, A. N., Hernandez, A. and  Heydrich, M. 1995. Selection of rhizobacteria  for  use  in  maize cultivation. Cultivos  Tropicales, 6: 5-8.

22- Ilbas, A. I. and Sahin, S. 2005. Glomus fasciculatum inoculation improves soybean production.Acta Agriculturae Scandinavica, 55: 4. 287-292.

23- Jones, J. B. and Case, V. W. 1990. Sampling, handling, and analyzing plant tissue samples. p. 389–428. In R.L. Westerman (ed.) Soil testing and plant analysis. 3rd ed. SSSA Book Ser. 3. SSSA, Madison, WI.

24- Karimian, N. 1995. Effect of nitrogen and phosphorus on zinc nutrition of corn in a calcareous Soil. J. of Plant Nutrition 18 (10): 2261-2271.

25- Krishma, S. 1995. Effect of sulphur and zinc application on yield, S and Zn uptake and protein content of mung. Legum Res. 18: 89-92.

26- Marschner, H. 1993. Zinc in soil and plant, Ed. A. D. Robson. Kluwer Academic publishers. Dordrcht the Netherlands, 55-77.

27- Marshner, H. 1995. Mineral nutrition of higher plants. Academic press. London. Pp. 889.

28- Mazhar, U., Haq, M. U. and Mallarino, A. P. 2005. Response of Soybean GrainOil and Protein Concentrations to Foliar and Soil Fertilization. Agron. J. 97: 910-918.

29- Omar, S. A. 1998. The role of rock-phosphate solubilizing fungi and vesicular-arbuscular-mycorrhiza (VAM) in growth of wheat plants fertilized with rock phosphate. World J. Microbiol. and Biotechnol.14:2.

30- Olivera, M., Iribarne, C. and Lluch, C. 2002. Effect of phosphorus on nodulation and N2 fixation by bean (Phaseolus vulgaris). Proceedings of the 15th International Meeting on Microbial Phosphate Solubilization. SalamancaUniversity, 16-19 July, Salamanca, Spain.

31- Rooge,  R. B. and  patil,  V. C. 1997. Effect of sources of phosphorus with microbial inoculants on soybean.Karanataka  Journal of Agricultural Sciences, 10:946-952.

32- Rosas, S., Rovera, M., Andres, J. and Correa, N. 2002. Effect of phosphorous solubilizing bacteria on the rhizobialegume symbiosis. Proceedings of the 15th International Meeting on Microbial phosphate Solubilization.SalamancaUniversity, 16-19 July, Salamanca, Spain.

33- Rose, L. A., Feltion, W. L. and Banks, L. W. 2002. Responses of four soybean variations to foliar zinc fertilizer. Australian Journal at Experimental Agriculture and Animal Husbandry, 21: 236-240.

34- Sharma, K. N. and Namdeo. 1999.Effect of biofertilizers and phosphorus on NPK  contents,uptake and grain quality of soybean (Glycin max(L.)Merril) and nutrient status of soil.Crop Research Hisar ,17:164-169.

35- Shinde, D. B., Kadam, R. M. and Jadhav, A. C. 2004. Effects of sulfur oxidizing micro-organisms on growth of soybean. J. Maharashtra Agric. Univ., 29: 305-307.

36- Sunarpi, J. and Anderson, W. 1996. Effect of sulfur nutrition on the redistribution of sulfur in vegetative soybean plants. Plant Physiol., 112: 623-631.

37- Wasule, D. L., Wadyalkar, S. R. and Buldo, A. N. 2002. Effect of phophate solubilizing bacteria on role of Rhizobium on nodulation by soybean. Proceedings of the 15th Meeting on Microbial Phosphate Solubilization. SalamancaUniversity, 16-19 July, Salamanca, Spain.

38- Yino, J., Mark, B. P. and Rerkasem, B. 1997. The effect of N fertilizer strategy on N2 fixation, growth and yield of vegetable soybean. Field Crop Rese, 51:221-229.